Jac Weerts

 Persbericht 

 Persbericht

 Van de reis - De kermis, het circus en de mensen

Steeds onderweg, reizend van stad naar stad en van dorp naar dorp. Dat is het opvallendste element in het leven van kermisexploitanten, circusmedewerkers en hun kinderen. Velen staan jaar in jaar uit op meer dan veertig verschillende kermis- of circusterreinen. Het is een leven van opbouwen, kermis draaien of een circusvoorstelling geven en weer afbreken. Een bestaan van afwisseling en mobiliteit. 

Van de reis biedt een bijzondere kijk achter de schermen van deze geheimzinnige wereld van vermaak, kunst en illusie. Documentair fotograaf Jac Weerts heeft jarenlang in zijn caravan tussen de woonwagens geleefd – onder andere als leerkracht van de Rijdende School (een school voor kinderen van kermisexploitanten en circusmedewerkers) – en deel uitgemaakt van deze specifieke gemeenschap. Door zijn vele ontmoetingen heeft hij op diverse locaties het reizende volksvermaak op prachtige wijze weten vast te leggen. Van opbouwers, clowns en acrobaten tot circustenten, salonwagens en de ijzeren discipline van de artiesten.

Dynamische, realistische en ontroerende beelden. De thematisch ingedeelde foto-essays beginnen met korte verhalen van diverse schrijvers, waaronder Jet Bakels en Arnon Grunberg. Jac Weerts gunt de ‘burger’ een fascinerende blik in het leven rondom het ‘Chapiteau’ (circustent), het ‘spul’ (de attracties op de kermis) en de salonwagen (luxe woontrailer).

Uitgeverij THOTH Bussum |Gebonden uitgave | 22,5 x 28 cm | 207 pagina’s met 116 illustraties in kleur | ISBN 978 90 6868 674 6     Oplage: 2100 exemplaren.  

Actueel (oktober 2020): nog 16 gesigneerde exemplaren "Van de reis_de kermis, het circus en de mensen" verkrijgbaar via jacweerts@home.nl (35 euro + 6.75 verzendkosten)

Het boek is opgenomen in de bibliotheek van het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. 
Website by Folibee